Junction House


Rising nine storeys at the corner of Dundas Street West and Watkinson Avenue, Junction House will be a defining landmark at the eastern edge of Toronto’s thriving Junction neighbourhood. This mid-rise condominium building proposes a residential alternative to both house and high-rise, achieving critical density while maintaining human scale and a sensitive response to context. Retail at grade ensures a continuously active street edge that translates into a positive contribution of commercial enterprise to the community. Two floors of underground parking accommodate 61 vehicles, and space for over 130 bicycles encourages an environmentally friendly mode of transportation.

The first five floors of Junction House are defined by an earthy textured red brick that echoes the materiality of the historic neighbourhood buildings, while the uppermost floors are clad in a white aluminum panel that minimizes the perception of height by merging discreetly with cloud and sky. Floor-to-ceiling glazing in all units conveys lightness and transparency, and the pronounced articulation of the structural bays express a rhythmic cadence to the street-facing façade, resulting in a dynamic and highly engaging quality to passersby.

Junction House comprises 144 residential units including seven laneway townhouse suites. With a range of unit sizes and layouts featuring up to three bedrooms, the complex accommodates singles and couples of any age, but also families and larger households that require greater privacy and spatial separation. Generous balconies in these larger units permit living space to spill outdoors, granting residents unlimited access to fresh air, sunlight and enjoyment of the cinematic possibilities of the neighbourhood; modest Juliette balconies on the lower-level units achieve these very same goals.

photo: rendering by Norm Li