Newmarket Community Centre

Newmarket, Ontario

Located in the historic core of Newmarket, Ontario, the project involved the renovation and expansion of a community centre dating from the 1970s, transforming it into a lively new amenity and community hub. The building is an anchor in Newmarket River Commons, the recently created urban park that links the town’s entire trail system from north to south, connecting Newmarket with neighbouring communities.

Adjacent to an outdoor ice-skating facility, the existing building was in poor condition and in need of retrofitting for both building code and general repair. Consequently, the 19,600-square-foot renewal comprised an interior renovation, exterior recladding, and the addition of several hundred square feet of new construction to serve the surrounding park.

The strategy for the project is both functional and strategic. To create a dynamic and inviting presence, horizontal bands of warm ipe wrap the lower portion of the building, topped with corrugated metal expressed in brightly coloured vertical stripes. The resulting animated elevations are visible from a great distance, creating a landmark building that charges the park with pulsing energy and which conveys the civic pride of a revitalized community.

photo: Jeff McNeill / Shai Gil Fotography